Juvani · Khaled · Meriläinen · Rönkkö · Truely: New Normal

Past, 6 Apr—28 Apr 2018

“Civilised life, you know, is based on a huge number of illusions in which we all collaborate willingly. The trouble is we forget after a while that they are illusions and we are deeply shocked when reality is torn down around us.”
– J. G. Ballard

Elämme keskellä tietoteknistä vallankumousta ja tuotannon tapaa, joka mullistaa tuotannon, jakelun, työn ja kuluttamisen lisäksi arvomme, käsityksemme ajasta ja paikasta sekä ajattelee kansantalouksien ja isänmaiden tuolla puolen. Jo Marx sen sanoi, sillä myöhäiskapitalismissa:

”Jatkuvat mullistukset tuotannossa, kaikkien yhteiskunnallisten olojen alituinen järkkyminen, ikuinen epävarmuus ja liike erottavat porvariston aikakauden kaikista muista. Kaikki vanhastaan arvossa pidetyt käsitykset ja näkemykset hajoavat, kaikki vasta muodostuneet vanhenevat ehtimättä luutua. –– Kaikki pyhä häväistään, ja kaikki pysyväinen haihtuu utuna ilmaan.”

Jaottelu normaaliin ja epänormaalin on keskeinen modernin ajattelun luokittelun työkalu. Kun modernin luokittelun linnakkeet hajoavat yksi kerrallaan on ollut luontevaa alkaa puhua uudesta normaalista. Milleniaaleja edeltävät sukupolvet viittaavat termillä kaikkeen epämiellyttävään, joka johtuu kulttuurisesta muutoksesta. Instituutiot, tavat, viestintä, käsitykset hyvästä ja pahasta – hyvästä ja huonosta mausta hajoavat ympärillämme. Trumpin presidenttiys, Kim Kardashianin suosio, sosiaalisen median saturoituminen, ääriliikkeiden nousu, musta peili – you name it, we got it. It’s the new normal!

Uutta normaalia ja samasta lähteestä kumpuaa myös sukupuoleen, seksuaalisuuteen, tasa-arvoon, itseilmaisuun, kommunikointiin ja minuuteen liittyvän normaaliuden murtuminen. Maailma on muuttunut, ja sen joutikin muuttua. New Normal ei vetäydy iänikuisiin puolustusasemiin tai inttämiseen. Jossittelun ja vanhan ajattelun raunioiden nostalgian sijaan New Normal toteaa lakonisesti mutta riemukkaasti: ”Meni jo!” Kiihdytetään tahtia, ja katsotaan, mitä edessämme avautuu. Talo palaa tuokaa bensaa! Ja hyvin pian uusi normaali ympärillämme on muuttunut normaaliksi.

”Imagine the amazing good fortune of the generation that gets to see the end of the world. This is as marvelous as being there in the beginning.”
– Jean Baudrillard